________________________________________
1. Definities
● De Onderneming: MEDISPRING SC, een vennootschap met maatschappelijke zetel te Boucle Odon Godart 7, 1348 Louvain-la-Neuve (België) en geregistreerd onder ondernemingsnummer 0697.560.553 (de "Onderneming").
● Software: Medispring (de "Software")
● Dienst: de levering van de Software (de "Dienst")
● Overeenkomst: de licentieovereenkomst tussen het Bedrijf en de Klant op grond waarvan het Bedrijf de Dienst aan de Klant levert (de "Overeenkomst").
● Klant: de natuurlijke persoon of rechtspersoon die een Overeenkomst is aangegaan met het Bedrijf voor de levering van de Software of de gratis en beperkte versie daarvan (FreeMedispring) (de "Klant").
● Gebruiker: de natuurlijke perso(o)n(en) die krachtens de met de Klant gesloten Overeenkomst het recht heeft (hebben) de Software of de gratis en beperkte versie daarvan te gebruiken op basis van niet-overdraagbare individuele toegang.
● Online Inschrijvingsformulier: het formulier dat op de website van de Onderneming beschikbaar wordt gesteld aan elke zorgverlener die als individu of rechtspersoon een licentie voor het gebruik van de Software wenst te verkrijgen (het "Formulier").
● Algemene voorwaarden: deze algemene voorwaarden (de "Algemene Voorwaarden")
● Website: https://www.medispring.be/ (de "Website")
● Een partij: het Bedrijf en de Klant worden afzonderlijk aangeduid als een partij (een "Partij")
● De Partijen: het Bedrijf en de Klant worden in deze algemene voorwaarden gezamenlijk aangeduid als de Partijen bij de overeenkomst (de "Partijen").
● FreeMedispring: de gereduceerde en gratis versie van de Software, beperkt tot de modules die in artikel 11 worden gespecificeerd.
2. Toepassingsgebied van de algemene voorwaarden
2.1.
Deze algemene voorwaarden regelen de contractuele relatie en alle verplichtingen tussen de Onderneming enerzijds en de Klant anderzijds met betrekking tot de Overeenkomst die tussen de Onderneming en de Klant wordt gesloten en op grond waarvan de Onderneming de Dienst aan de Klant levert.
2.2.
Door het invullen van het Formulier, door contact op te nemen met de verkoopafdeling van het Bedrijf via e-mail of door gebruik te maken van de software, erkent de Klant uitdrukkelijk dat alle verplichtingen tussen de partijen met betrekking tot de levering van de Dienst worden beheerst door deze Algemene Voorwaarden en doet hij dus afstand van het recht om zich te beroepen op zijn eigen algemene en/of bijzondere aankoopvoorwaarden of enige andere bepaling afkomstig van de Klant die, bij afwezigheid van dit artikel, in strijd zou zijn met de Algemene Voorwaarden. Bepalingen van de Klant die van toepassing zijn op grond van dwingend recht waaraan de Klant is onderworpen (zoals bijvoorbeeld de regels voor het plaatsen van overheidsopdrachten) hebben echter voorrang op de bepalingen van deze Algemene Voorwaarden.
2.3.
Om geldig te zijn, moet elke afwijking van de Algemene voorwaarden vooraf, uitdrukkelijk en schriftelijk door het Bedrijf worden aanvaard.
2.4.
De algemene voorwaarden zijn te allen tijde toegankelijk op de Website van het Bedrijf.
3. Totstandkoming van de contractuele relatie
3.1.
Het verzoek om de Software beschikbaar te stellen moet door de Klant worden gedaan via het online inschrijfformulier dat beschikbaar is op de Website van het Bedrijf of door een e-mail te sturen naar de verkoopafdeling van het Bedrijf.
3.2.
Op basis van het formulier of een eventuele e-mailwisseling tussen de Onderneming en de Klant wordt vervolgens een offerte opgesteld door de Onderneming en per e-mail aan de Klant ter goedkeuring voorgelegd.
Alle prijzen en kenmerken van de Service die openbaar worden weergegeven (bijvoorbeeld online of in informatiebrochures) worden uitsluitend ter informatie gegeven. Alleen de prijzen en kenmerken in de offerte die naar de Klant wordt gestuurd, zijn bindend voor het Bedrijf. De offerte is geldig gedurende dertig (30) dagen vanaf de datum van uitgifte, tenzij anders vermeld in de offerte.
3.3.
De Klant aanvaardt de door de Onderneming voorgestelde offerte, indien van toepassing, door schriftelijk (inclusief per e-mail) te bevestigen dat hij op het aanbod van de Service heeft ingeschreven of door een door de Onderneming uitgegeven ondertekende bestelbon met de belangrijkste kenmerken van de Service terug te sturen.
Door het accepteren van de offerte en dus het Serviceaanbod, wordt de Overeenkomst van kracht.
3.4.
Indien de Klant een rechtspersoon is, verklaart de natuurlijke persoon die namens de Klant de offerte aanvaardt, dat hij/zij door de Klant naar behoren is gemachtigd om de Klant aan de Overeenkomst te binden en, voor zover nodig, verantwoordelijk is voor de verbintenissen die hij/zij in naam en voor rekening van de Klant aangaat.
4. Verplichtingen van de Klant om een contractuele relatie met het Bedrijf aan te gaan
4.1
De Klant erkent:
● dat hij geen consument is in de zin van de definitie die wordt gegeven in overeenstemming met de wet die van toepassing is op deze Algemene Voorwaarden;
● hij een erkende zorgverlener is met een RIZIV-nummer, of een vereniging van personen vertegenwoordigt die praktiseren als erkende zorgverleners met een RIZIV-nummer, of een vereniging van zorgverleners vertegenwoordigt met de vereiste toelatingen.
4.2.
Indien de Klant buiten de Europese Economische Ruimte is gevestigd of zijn activiteiten buiten de Europese Economische Ruimte uitoefent, verbindt hij zich ertoe alle nodige maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat hij gemachtigd is om de Software te gebruiken en/of te profiteren van de Service in overeenstemming met de toepasselijke wetgeving (met inbegrip van de toepasselijke wetgeving van het land waarin de Klant is gevestigd of waarin hij zijn activiteiten uitoefent), zonder mogelijk verhaal tegen het Bedrijf.
4.3.
De Klant verklaart dat hij alle administratieve of professionele vergunningen heeft verkregen die van toepassing zijn op het gebruik van de Software of de Dienst in de landen waarop hij zijn activiteiten richt.
5. Service
5.1.
Het Bedrijf verplicht zich om zijn uiterste best te doen om de Service op een competente en zorgvuldige manier te leveren, die ten minste overeenkomt met wat de Klant mag verwachten van een professioneel IT-bedrijf.
5.2.
Het Serviceaanbod beschrijft de belangrijkste kenmerken van de Software en de modules waartoe de Licentie toegang geeft. Als het Bedrijf een back-up aanbiedt van de gegevens die in de Software zijn opgeslagen, sluit het Bedrijf elke garantie uit met betrekking tot de beschikbaarheid en het herstel van de gegevens.
5.3.
De Onderneming versleutelt de medische gegevens die zowel op de computer van de Klant als op de voor de Klant gereserveerde beveiligde cloudruimte worden opgeslagen met behulp van privésleutels die zijn opgeslagen op de computer van de persoon die de Softwarebeheerdersaccount bij de Klant heeft. De Klant erkent dat hij als enige verantwoordelijk is voor de beveiliging van zijn privésleutels en vrijwaart de Onderneming van elke aansprakelijkheid in geval van verlies, vernietiging of compromittering van deze sleutels. De Klant dient de Onderneming onmiddellijk op de hoogte te stellen van elk vrijwillig of onvrijwillig incident dat de vertrouwelijkheid, integriteit en beschikbaarheid van de aan hem toevertrouwde sleutels in gevaar kan brengen. De Onderneming zorgt ervoor dat het gebruik van gegevensversleutelingsmethoden regelmatig wordt bijgewerkt in overeenstemming met de ontwikkelingen op het gebied van versleuteling.
5.4.
Het Bedrijf biedt een ondersteuningsdienst voor de Software, die alleen toegankelijk is via de communicatiemiddelen die op de Website zijn aangegeven en alleen op de dagen en tijdens de uren die op de Website zijn aangegeven.
5.5.
Naast een (externe) installatiedienst voor de Software biedt het Bedrijf ook een gegevensmigratieservice voor de Software.
5.6.
Mits redelijke voorafgaande kennisgeving aan de Klant en behalve in noodgevallen, behoudt het Bedrijf zich het recht voor om de beschikbaarheid van de Software (of een deel van de functionaliteit van de Software) op elk moment voor een beperkte periode te onderbreken om met name onderhoudswerkzaamheden aan de Software uit te voeren. In dergelijke gevallen is het Bedrijf niet gehouden tot enige schadevergoeding aan de Klant.
5.7.
De Vennootschap zorgt ervoor dat ze gezondheidsgegevens van patiënten uitsluitend host op servers die zich binnen de Europese Economische Ruimte bevinden en in overeenstemming met de toepasselijke wetgeving inzake gegevensbescherming (met inbegrip van Verordening (EU) 2016/679 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van Richtlijn 95/46/EG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) (de "GDPR"), door in het bijzonder de maatregelen te implementeren die zijn uiteengezet in haar GDPR-nalevingsverklaring.
6. Intellectueel eigendom
6.1.
Gedurende de looptijd van de Overeenkomst verleent de Onderneming de Klant, als tegenprestatie voor de betaling van de tussen partijen overeengekomen prijs, een individuele niet-exclusieve en niet-overdraagbare licentie om de Software wereldwijd te gebruiken en beperkt tot het voordeel van de functionaliteiten waarop de Klant zich heeft geabonneerd.
De licentie die aan een Gebruiker wordt verleend en door een Klant wordt besteld, geeft de Gebruiker het recht om de licentie in verschillende praktijken te gebruiken, ook buiten de praktijken die specifiek zijn voor de Klant die de licentie heeft besteld. Een jaarlicentie is stilzwijgend verlengbaar voor dezelfde duur, in tegenstelling tot een maand- of kwartaallicentie.
Deze licentie wordt alleen aan de Klant verleend op voorwaarde dat de Klant de volledige prijs betaalt en zijn verplichtingen uit hoofde van de Overeenkomst en deze algemene voorwaarden nakomt.
De Licentie die aan de Klant wordt verleend, wordt onderschreven ten behoeve van de Gebruikers die in de Overeenkomst worden gespecificeerd. Wanneer de Gebruikers van de Klant niet vooraf kunnen worden bepaald of geïdentificeerd, bepaalt de Overeenkomst ten minste de criteria voor het toewijzen van toegang tot de Software binnen de organisatie van de Klant.
6.2.
De Klant verbindt zich ertoe om niet :
● de Software of een deel daarvan wijzigen, reproduceren, kopiëren, vertalen, lenen of distribueren, anders dan voor normaal gebruik van de Softwarefuncties waarop de Klant zich heeft geabonneerd;
● afgeleide werken maken die geheel of gedeeltelijk gebaseerd zijn op de elementen die aanwezig zijn in de Software buiten het normale gebruik van de Softwarefuncties waarop de Klant geabonneerd is;
● het ontwerp of de assemblage omkeren of op een andere manier proberen de broncode van de Software of een deel ervan te achterhalen;
● zijn ontcijferingssleutels te verstrekken aan een externe dienst die geautomatiseerde toegang tot zijn gegevens mogelijk maakt;
● sublicentie of overdracht op welke wijze dan ook van enig recht met betrekking tot de Software.
6.3.
De Klant erkent dat de inhoud, structuur en functies van de Website en de Software, met inbegrip van de teksten, afbeeldingen, foto's, logo's, databanken en alle andere informatie op de Website of in de Software, beschermd zijn door een of meer intellectuele eigendomsrechten (met inbegrip van auteursrechten, merkenrechten en het recht om de producent van databanken te beschermen) die in het bezit zijn van de Onderneming. De Klant verbindt zich ertoe deze niet te gebruiken of te reproduceren buiten het normale gebruik van de functies van de Software waarop de Klant geabonneerd is en verbindt zich ertoe de verwijzingen naar de intellectuele eigendomsrechten van de Website en de Software niet te verwijderen of aan te passen.
6.4.
Indien van toepassing biedt het Bedrijf de Klant de mogelijkheid om een bepaald aantal accounts te openen voor Gebruikers die door de Klant zijn goedgekeurd, zodat zij toegang hebben tot alle of enkele functies van de Software. Gebruikers dienen deze algemene voorwaarden en de gebruiksvoorwaarden van de Software uitdrukkelijk schriftelijk te accepteren (inclusief door het sturen van een e-mail) of door het betreffende vakje in de Software of in de cloud aan te vinken voordat zij toegang krijgen tot de genoemde functies van de Software.
6.5.
De Klant is verantwoordelijk voor de naleving van deze algemene voorwaarden en de gebruiksvoorwaarden van de Software door de gebruikers. De Onderneming behoudt zich het recht voor om de gebruikslicentie van de Software op te schorten en, indien van toepassing, in te trekken indien een gebruiker zich niet houdt aan enige bepaling van de genoemde gebruiksvoorwaarden van de Software.
7. Prijzen
7.1.
In ruil voor de installatie van de Software betaalt de Klant aan de Onderneming de vaste prijs die vermeld staat in de door de Klant aanvaarde Serviceofferte.
Tenzij schriftelijk anders is overeengekomen, omvat een primaire installatie het aanmaken van een nieuwe database, de installatie van de Software op een lokale machine en/of toegang tot de Cloud, evenals een presentatie van de Software en optionele training door een lid van het Support-team.
Elke installatie van de Software op een extra machine of herinstallatie van de Software om welke reden dan ook (en in het bijzonder crash, computerfout, aankoop van een nieuwe pc, enz.
Migratie van gegevens van andere software naar de Software is gratis.
Tenzij anders vermeld in de Serviceaanbieding, moet de prijs altijd worden begrepen als uitgedrukt in euro's (EUR) en exclusief de toepassing van belasting over de toegevoegde waarde (btw).
7.2.
In ruil voor het gebruik van de Software of bepaalde functies van de Software betaalt de Klant aan de Onderneming de prijs die op jaarbasis wordt berekend en waarin de ondersteunings- en onderhoudskosten of een speciale behandeling zijn opgenomen die in de door de Klant aanvaarde Serviceaanbieding worden vermeld.
7.3.
De tarieven vermeld in de artikelen 7.1 en 7.2 hierboven kunnen echter worden verlaagd door de Maatschappij, die zich het recht voorbehoudt om verschillende tarieven aan te bieden voor verschillende categorieën Gebruikers (bijvoorbeeld voor assistenten, jonge artsen die minder dan 2 jaar zijn gediplomeerd, artsen ouder dan 65, wachtdiensten of artsen die zich ertoe verbinden minder dan 200 dossiers per maand te openen).
De dienst is gratis voor administratief en paramedisch personeel en voor artsen en gepensioneerde artsen die zich ertoe verbinden minder dan 20 dossiers per maand te openen.
In het geval van een gedifferentieerd tarief op basis van het aantal geopende bestanden per maand, behoudt het Bedrijf zich het recht voor om aan het einde van het jaar de volledige prijs te factureren als uit de toegangslogs blijkt dat dit aantal de aangegane verbintenis overschrijdt.
De Klant is daarom verplicht om het Bedrijf schriftelijk op de hoogte te stellen van elke verandering in zijn situatie die van invloed kan zijn op de prijs (bijvoorbeeld een verandering in het aantal of de categorie Gebruikers van de Software of in het gebruik van de functionaliteiten).
7.4.
Het Bedrijf behoudt zich tevens het recht voor om de prijzen voorzien in artikel 7.1 en 7.2 hierboven te indexeren op basis van de consumentenprijsindex.
7.5.
Indien de klant geen coöperatieve aandelen in de vennootschap verwerft, worden de in artikel 7.1 en 7.2 vermelde prijzen verhoogd met 350 euro (EUR). Deze coöperatieve aandelen kunnen worden overgedragen of afgelost in overeenstemming met de in de statuten van de Vennootschap vermelde voorwaarden.
7.6.
Ongeacht de bepalingen van artikel 7.4 hierboven, behoudt het Bedrijf zich het recht voor om de prijs van de Dienst op elk moment te wijzigen en zal de Klant hiervan schriftelijk op de hoogte stellen. Tenzij anders vermeld in de aan de Klant verstrekte informatie, treedt de nieuwe prijs in werking op de eerste dag van de tweede maand volgend op de datum van mededeling van de prijswijziging. De Klant kan bezwaar maken tegen de toepassing van de nieuwe prijs door middel van een schriftelijke kennisgeving aan het Bedrijf, waardoor de Overeenkomst wordt beëindigd op de datum waarop de prijswijziging van kracht wordt.
8. Betaling en facturering
8.1.
Het Bedrijf zal een factuur uitreiken met daarop de prijs zoals uiteengezet in artikel 7 van deze Algemene Voorwaarden, en zal de factuur aan de Klant sturen.
De Klant dient de factuur onmiddellijk en uiterlijk voor de vervaldatum (die, tenzij anders aangegeven op de factuur, dertig (30) dagen na de datum van uitgifte is) te betalen.
8.2.
Het Bedrijf behoudt zich het recht voor om zonder voorafgaande ingebrekestelling rente te heffen op elk bedrag dat op de vervaldatum van een factuur verschuldigd is maar niet volledig door het Bedrijf is ontvangen tegen het tarief dat is vastgesteld in overeenstemming met de Wet van 2 augustus 2002 betreffende de bestrijding van betalingsachterstand bij handelstransacties, evenals een forfaitaire boete gelijk aan 10% van het verschuldigde en uitstaande bedrag.
9. Bedrijfsaansprakelijkheid
9.1.
Met betrekking tot alle verplichtingen van het Bedrijf uit hoofde van de Overeenkomst en deze Algemene Voorwaarden is het Bedrijf slechts gebonden aan een inspanningsverbintenis.
9.2.
Bovendien aanvaardt het Bedrijf geen andere aansprakelijkheid dan die welke uitdrukkelijk in deze Algemene Voorwaarden is uiteengezet, namelijk dat :
● kan het Bedrijf alleen aansprakelijk worden gesteld jegens de Klant voor fraude, grove nalatigheid van haar kant of van haar agenten of, behalve in geval van overmacht, voor het niet nakomen van de essentiële verplichtingen die het onderwerp zijn van de Overeenkomst;
● Indien het Bedrijf aansprakelijk zou worden gesteld, zou het alleen verplicht zijn om directe schade te vergoeden en kan het in geen geval aansprakelijk worden gesteld voor indirecte schade geleden door de Klant, zijn vertegenwoordigers of andere betrokken personen, die ontstaat in het kader van de uitvoering van de Overeenkomst, zoals, bijvoorbeeld inkomstenderving, winstderving, verlies of compromittering van gegevens, verlies van klanten, omzetverlies, reputatieschade, winstderving of verhoging van overheadkosten, ongeacht of het Bedrijf op de hoogte is gesteld van de mogelijkheid van dergelijke schade;
● als het Bedrijf aansprakelijk is, is de totale aansprakelijkheid van het Bedrijf jegens de Klant uit hoofde van de Overeenkomst niet hoger dan de prijs die is betaald voor het deel van de Service waarvoor de aansprakelijkheid is ontstaan gedurende de twaalf (12) maanden voorafgaand aan het ontstaan van de schade.
● In elk geval kan het Bedrijf nooit aansprakelijk worden gesteld voor tekortkomingen van de internetprovider of de host van de Website, of voor schade als gevolg van risico's in verband met het gebruik van internet, zoals verlies van gegevens, hacking, computervirussen of andere problemen die onvrijwillig zijn of buiten de controle van het Bedrijf vallen.
9.3.
In het geval van overmacht worden de verplichtingen van de partijen opgeschort totdat de overmacht verdwijnt of beperkt tot wat kan worden gedaan met het oog op de overmacht.
Onder overmacht wordt verstaan: elke onvoorziene en onvermijdbare gebeurtenis buiten de macht van de partijen die een onoverkomelijke hindernis vormt voor de nakoming van de verplichtingen van de partijen, met inbegrip van, maar niet beperkt tot, verboden in verband met een gezondheidscrisis, gebrek aan (voldoende) elektriciteit of aardgas, netwerkstoringen, natuurrampen, opstanden, oorlogen en militaire operaties, nationale of lokale noodsituaties, stormen, branden, softwarebugs van derden, etc., of elke andere gebeurtenis buiten de macht van de partijen.
In geval van overmacht heeft de Klant geen recht op terugbetaling van de betaalde bedragen uit hoofde van artikel 7 van deze algemene voorwaarden of op welke vergoeding dan ook van het Bedrijf.
10. Duur en einde
10.1.
De Overeenkomst tussen de partijen komt tot stand wanneer de Klant het aanbod van de Dienst aanvaardt en wordt aangegaan, tenzij anders bepaald in het contract, voor een vaste duur van één jaar, stilzwijgend verlengbaar voor opeenvolgende periodes van dezelfde duur, tenzij een van de partijen de Overeenkomst ten minste twee maanden voor de jaarlijkse vervaldatum opzegt.
De Klant kan daarom op elk moment, maar uiterlijk twee maanden voor de jaarlijkse einddatum van de Overeenkomst, de Onderneming schriftelijk en ondubbelzinnig op de hoogte stellen van zijn wens om het gebruik van de Software te staken. In dat geval eindigt de Overeenkomst aan het einde van de lopende jaarperiode en is de voor het lopende jaar overeengekomen prijs volledig verschuldigd.
10.2.
Als de klant daarom verzoekt, kan het Bedrijf een proefperiode van 30 dagen toestaan voor het gebruik van de Software.
Elke Klant die de Onderneming niet schriftelijk op de hoogte stelt van zijn ondubbelzinnige intentie om het gebruik van de Software niet uit te breiden na de proefperiode, bevestigt zijn abonnement op de Software onder de voorwaarden zoals uiteengezet in het Serviceaanbod. De Overeenkomst wordt van kracht op de dag volgend op het einde van de proefperiode.
Een Klant die de Onderneming uiterlijk 8 dagen na afloop van de proefperiode schriftelijk laat weten dat hij geen abonnement op de Software wenst, beëindigt de contractuele relatie tussen de partijen. De Overeenkomst wordt dan automatisch beëindigd en alle gemigreerde en in de Software ingevoerde gegevens worden verwijderd.
10.3.
In alle gevallen behoudt het Bedrijf zich het recht voor om het gebruik van de Software op te schorten als de Klant de prijs voor het gebruik van de Software zoals uiteengezet in artikel 7 van deze Algemene Voorwaarden niet betaalt.
10.4.
Indien één van de bepalingen van de Overeenkomst of deze Algemene Voorwaarden niet wordt nageleefd en er 30 dagen zijn verstreken sinds de betreffende partij een ingebrekestelling heeft verstuurd per aangetekende brief met ontvangstbevestiging waarop geen reactie is ontvangen, kan de Overeenkomst van rechtswege worden beëindigd ten nadele en tot ongenoegen van de nalatige partij, zonder gerechtelijke procedure.
Beëindiging doet geen afbreuk aan andere rechten of acties die de partij die in gebreke is gebleven kan ondernemen tegen de in gebreke blijvende partij.
De Overeenkomst wordt ook van rechtswege en zonder gerechtelijke procedure beëindigd in geval van faillissement, liquidatie of het openen van een andere insolventieprocedure van de Klant.
11. Bijzondere bepalingen met betrekking tot de FreeMedispring-module
11.1.
Elke erkende zorgverlener met een INAMI-nummer kan een gratis licentie voor onbepaalde tijd aanvragen, die beperkt is tot het gebruik van de Softwaremodules waarnaar wordt verwezen in artikel 11.2 hieronder, onder de voorwaarden die in deze sectie worden gespecificeerd.
11.2.
De FreeMedispring-licentie is gereserveerd voor zorgverleners die nog geen betalende licentie voor de Software hebben.
De licentie geeft de Klant gratis toegang tot en gebruik van de volgende modules van de Software:
-het hulpmiddel voor elektronische facturering
-het hulpmiddel voor elektronisch voorschrijven
-het instrument voor het raadplegen van de verzekerbaarheid van de patiënt
Deze tools kunnen alleen online worden gebruikt, via het speciale free.medispring.be platform.
11.3
De gratis licentie wordt automatisch toegekend wanneer een nieuwe account wordt aangemaakt op het speciale platform.
Het bedrijf behoudt zich het recht voor om de FreeMedispring-licentie naar eigen goeddunken te verlenen. Het bedrijf kan met name weigeren om de licentie te verlenen aan Klanten die al een abonnement op DMI-software hebben bij het Bedrijf of bij een concurrent. Het kan ook weigeren om de licentie toe te kennen aan Klanten die niet beschikken over een infrastructuur die compatibel is met het platform of waarvan de gegevens niet naar het platform kunnen worden gemigreerd onder veiligheidsvoorwaarden die gelijkwaardig zijn aan die welke worden aangeboden aan Klanten van de betaalde versie van de Software.
11.4
De FreeMedispring-licentie wordt voor onbepaalde tijd aan de Klant verleend en kan op elk moment door beide partijen worden beëindigd met inachtneming van een opzegtermijn van drie maanden per aangetekende brief of per e-mail.
11.5.
Niettegenstaande de bepalingen van artikel 11.4 hierboven, kan de licentie te allen tijde met onmiddellijke ingang, zonder voorafgaande kennisgeving of schadevergoeding, door het Bedrijf worden ingetrokken (1) in het geval dat de Klant niet langer voldoet aan de toekenningsvoorwaarden die in dit artikel zijn voorzien, of (2) in het geval dat de Klant wordt verdacht of overtuigd van het ondermijnen van de integriteit van het FreeMedispring Platform, in het bijzonder door te proberen de technische beschermingsmaatregelen te omzeilen die door het Bedrijf zijn geïmplementeerd met het oog op het voorkomen van toegang tot de gegevens van andere Klanten of tot de betaalfuncties van de Software.
11.6.
De FreeMedispring-licentie verleent alleen standaardtoegang tot de modules waarnaar wordt verwezen in artikel 11.2, met uitsluiting van alle andere aanvullende diensten dan die waarin wordt voorzien in de tweede alinea van deze bepaling en die nodig zijn voor het onderhoud of de actualisering van de Software.
Niettegenstaande artikel 5.4 en 5.5 van deze Algemene Voorwaarden en Bepalingen, is de ondersteuningsservice die door het Bedrijf wordt geleverd onder de FreeMedispring-licentie beperkt tot ondersteuning per e-mail via het contactadres dat wordt vermeld op het medispring.be/free-platform.
Voor zover mogelijk zal de Onderneming de verzoeken om ondersteuning van de Klant binnen 48 uur na verzending van het verzoek beantwoorden, zonder dat de Onderneming op enigerlei wijze aansprakelijk kan worden gesteld voor overschrijding van deze termijn.
11.7.
De bepalingen van deze algemene voorwaarden met betrekking tot ondersteunende diensten, de prijs van de diensten of de facturering ervan of met betrekking tot de proefperiode zijn niet van toepassing op de levering van de FreeMedisping-licentie die het voorwerp uitmaakt van dit hoofdstuk.
De overige bepalingen van de Algemene Voorwaarden zijn van toepassing voor zover de specifieke bepalingen van dit hoofdstuk daarvan niet afwijken.
12. Wijzigingen
12.1.
De Onderneming behoudt zich het recht voor om de bepalingen van de Algemene Voorwaarden te allen tijde geheel of gedeeltelijk te wijzigen. De Onderneming zal de Klant hiervan op de hoogte stellen door middel van een bericht rechtstreeks in de Software. De Klant wordt uitdrukkelijk uitgenodigd om de nieuwe versie van de tekst van de Algemene Voorwaarden te valideren om de Software te kunnen blijven gebruiken.
Tenzij anders aangegeven in de aan de Klant verstrekte informatie, zijn de bepalingen van de nieuwe versie van de Algemene Voorwaarden van toepassing op de contractuele relatie tussen het Bedrijf en de Klant op de eerste dag van de tweede maand volgend op de datum van hun bekendmaking.
Indien de Klant bezwaar maakt tegen de toepassing van de bepalingen van de nieuwe versie van de Algemene Voorwaarden, wordt de Overeenkomst automatisch beëindigd op de eerste dag van de tweede maand volgend op de datum van hun mededeling (met dien verstande dat de voorlaatste versie van de Algemene Voorwaarden van toepassing blijft op de contractuele relatie tussen de Klant en het Bedrijf tot de datum van beëindiging van de Overeenkomst).
13. Communicatie
13.1.
De partijen zijn rechtsgeldig geïnformeerd of schriftelijk op de hoogte gesteld van de handelingen waarnaar wordt verwezen in de Overeenkomst en in deze Algemene Voorwaarden (bijvoorbeeld ontvangst van een factuur, ontvangst van kennisgeving van beëindiging van de Overeenkomst, etc.) wanneer deze zijn gedaan per e-mail aan de contactpersoon die is vermeld in de laatste factuur die door het Bedrijf is uitgegeven, of bij gebreke daarvan aan het e-mailadres van de contactpersoon die is vermeld in de Serviceaanbieding, of bij gebreke daarvan aan een e-mailadres via welk een partij (of een van haar vertegenwoordigers) contact heeft gehad in het kader van de uitvoering van de Overeenkomst.
13.2.
Voor zover nodig erkent de Klant dat de factuur van het Bedrijf geacht wordt aan de Klant te zijn verzonden wanneer deze per e-mail aan de contactpersoon van de Klant is gecommuniceerd.
14. Diverse
14.1.
Als een bepaling van deze Algemene Voorwaarden ongeldig of niet-afdwingbaar wordt bevonden, heeft dit geen invloed op de geldigheid van de overige bepalingen van deze Algemene Voorwaarden, die volledig van kracht blijven.
14.2.
Het feit dat het Bedrijf geen gebruik maakt van een bepaling van de Overeenkomst of van deze Algemene Voorwaarden kan op geen enkele wijze worden geïnterpreteerd als een verklaring van afstand van het recht om op een later tijdstip wel gebruik te maken van een dergelijke bepaling.
15. Toepasselijk recht en jurisdictie
15.1.
Op deze Algemene Voorwaarden is Belgisch recht van toepassing.
15.2.
Elk geschil met betrekking tot de geldigheid, interpretatie en uitvoering van de Overeenkomst en deze Algemene Voorwaarden, die er integraal deel van uitmaken, zal uitsluitend en definitief beslecht worden door de Franstalige rechtbanken van het gerechtelijk arrondissement van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
16. Bijlagen
16.1.
De volgende bijlagen zijn van toepassing op de Overeenkomst:
Privacybeleid